לא רק ChatGPT:

7 צ'אטבוטים
שאתם חייבים
להכיר

יותר משנה חלפה מאז ש-ChatGPT, הצ'אטבוט של OpenAI, נכנס לחיינו וגילה לנו עולם מופלא של תוכנות מחשב שיכולות לדבר איתנו בשפה אנושית, לסכם עבורנו מידע מהאינטרנט ולחבר ברכה מקורית ליום ההולדת של דודה חנה (אל תדאגו, אנחנו לא נגלה לאף אחד).
אבל ChatGPT לא לבד. התחרות בשוק הצ'אטבוטים מתגברת מיום ליום. גוגל, מיקרוסופט ושורה של חברות קטנות יותר רוצות גם הן נתח מהעוגה והרשת מוצפת באלטרנטיבות שלכל אחת מהן יתרונות וחסרונות משלה.
אספנו עבורכם שבע אופציות בולטות שכדאי לנסות, אבל לפני שאתם ניגשים למלאכה חשוב לזכור: עולם הבינה המלאכותית לא עומד במקום - הכלים האלה משתכללים בקצב מהיר ומקבלים פיצ'רים חדשים כל הזמן, כך שכדאי לבדוק באופן עצמאי מה מציע כל אחד מהם.
ועוד הערה חשובה: מדעני המחשב עדיין לא הצליחו לשים סוף לתופעת ה"הזיות", שגורמת לצ'אטבוטים לפלוט מידע שגוי בביטחון מוחלט. בבקשה, אל תאמינו לכל מה שהם אומרים לכם.

ChatGPT: החלוץ

אם לא הייתם תקועים על אי בודד בשנה האחרונה, אין סיכוי שלא שמעתם על ChatGPT. הצ'אטבוט של OpenAI הושק במפתיע בנובמבר 2022 והפך תוך זמן קצר ללהיט ענק בזכות היכולת שלו לכתוב טקסטים בשפה אנושית. ChatGPT היה המוצר שסלל את דרכה של הבינה המלאכותית היוצרת למיינסטרים וגרם אפילו לגוגל הענקית לחשב מסלול מחדש ולחשוף לראשונה כלים שעד אז היא עבדה עליהם מאחורי דלתיים סגורות.

לא הרבה השתנה בגרסה החינמית של ChatGPT מאז שהושקה: היא עדיין מבוססת על מודל שפה מהדור הקודם, GPT-3.5, ואינה יכולה לחפש באינטרנט, מה שאומר שהמידע שהיא תספק לכם עדכני לתחילת 2022 בלבד. לגרסת הבסיס של ChatGPT אין שמץ של מושג לגבי המלחמה בין ישראל לחמאס, היא בטוחה שהמלכה אליזבת עדיין שולטת באנגליה ואף אחד לא סיפר לה שמת'יו פרי מ"חברים" הלך לעולמו. מה ש-OpenAI כן הוסיפה לאחרונה לגרסה החינמית זה פיצ'ר שמאפשר לנהל עם ChatGPT שיחה קולית ממש כמו עם סירי, אלכסה וסייעות חכמות אחרות.

אם אתם רוצים ליהנות מהפיצ'רים המתקדמים באמת של הצ'אטבוט, תצטרכו להוציא את הארנק ולשלם 20 דולר בחודש על שירות ChatGPT Plus. בתמורה תקבלו צ'אטבוט שמבוסס על מודל השפה GPT-4 Turbo החדש והמתקדם יותר וכן אפשרות לחפש מידע עדכני באינטרנט באמצעות בינג, מנוע החיפוש של מיקרוסופט. הגרסה בתשלום כוללת גם חיבור למחולל התמונות החדש DALL-E3, אפשרות להעלות תמונות ולבקש מ-ChatGPT לנתח אותן וכן תמיכה במאות תוספים (Plugins) שבעזרתם אפשר להזמין חופשות, למצוא דירות, לסכם מסמכים ועוד. לאחרונה הוסיפה OpenAI גם את היכולת לבנות צ'אטבוטים מותאמים אישית, שנקראים GPTs.

קראו עוד

ג'מיני: התשובה של גוגל

אם עדיין לא שמעתם על ג'מיני, אתם כנראה לא לבד: יום לפני שהפרויקט הזה עלה לאוויר, הודיעה גוגל כי היא משנה את שמו של בארד, הצ'אטבוט שהשיקה לפני כשנה, לג'מיני. בהזדמנות זו היא גם הפסיקה סוף-סוף להגדיר אותו כ"ניסוי".

סביר להניח שג'מיני לא היה נולד אם OpenAI לא הייתה משחררת את ChatGPT בנובמבר 2022 וחוברת למיקרוסופט כדי לשדרג את מנוע החיפוש שלה, בינג. זה לא שלגוגל לא הייתה את הטכנולוגיה. להפך: היא זו שפיתחה כבר ב-2017 את ארכיטקטורת טרנספורמר שעליה מבוססים מודלי השפה הגדולים המודרניים (כן, כולל ChatGPT). היא פשוט העדיפה לשמור את הטכנולוגיה הזאת קרוב לחזה מחשש שה-AI יאמר משהו פוגעני או יטעה את המשתמשים (וגם חס וחלילה יפגע במודל הכלכלי המאוד רווחי שלה).

לג'מיני יש גרסה חינמית שמבוססת על מודל השפה ג'מיני פרו, וגרסה חדשה בתשלום שמבוססת על מודל השפה המתקדם יותר אולטרה. החל מהשבוע יש לו סוף-סוף גם אפליקציה למובייל. אחד היתרונות הבולטים של ג'מיני הוא החיבור לאקוסיסטם של גוגל, מה שאומר שהוא יכול לשלוף מידע עדכני ממנוע החיפוש של החברה, מיוטיוב או מגוגל מפות, וכן מידע אישי מג'ימייל, דרייב או דוקס. האינטגרציה הזאת גם מאפשרת לייצא את התשובות של ג'מיני בקלות לדוקס או לג'ימייל. נקודה נוספת לטובת ג'מיני היא שמדובר בצ'אטבוט היחיד שתומך באופן רשמי בעברית (גם צ'אטבוטים אחרים תומכים בשפה, אך לא מצהירים על כך).

כמו ב-ChatGPT, גם לג'מיני אפשר להעלות תמונות ולבקש ממנו להסביר אותן או לכתוב טקסט שמבוסס עליהן. גוגל גם מאפשרת למשתמשים שליטה מסוימת בתוצרים - ניתן לבחור בין כמה טיוטות ולבקש מג'מיני לשנות את הסגנון או האורך של התשובות. רוצים שהוא יקריא לכם את התשובה בקול? אין בעיה. לאחרונה גם התווסף אליו מחולל תמונות מובנה שמבוסס על מודל Imagen 2. ולבסוף, מגיעה לגוגל מילה טובה על הממשק הידידותי והנוח שבנתה.

חסרונות? הנטייה של ג'מיני להשתמש במידע מהאינטרנט ולסכם אותו הופכת אותו לפחות יצירתי בהשוואה לכלים אחרים. גם הטקסט שניתן להזין לג'מיני קצר יותר בהשוואה לכלים אחרים, אם כי עדיין מדובר בכמה עמודים של טקסט. הוא גם הרבה יותר זהיר מצ'אטבוטים אחרים: נסו לשאול אותו משהו על המלחמה נגד חמאס ותראו אם הוא בכלל יסכים לענות לכם. ככה זה כשמאחורי הצ'אטבוט עומד תאגיד ענק שיש לו הרבה מה להפסיד.

קראו עוד

Copilot: האנדרדוג

בתחילת 2023 הוסיפה מיקרוסופט לבינג, מנוע החיפוש הוותיק שלה, צ'אטבוט חדש שמבוסס על מודל השפה GPT-4 של OpenAI, בתקווה שהוא יסייע לו לתת סוף-סוף פייט אמיתי לגוגל. קשה להגיד שהתוכנית עבדה כמתוכנן; נתח השוק של בינג לא ממש גדל ובנובמבר הודיעה מיקרוסופט על מיתוג מחדש של הצ'אטבוט שבמסגרתו היא שינתה את שמו ל-Copilot.

הצ'אטבוט של בינג היה זמין בשלב הראשון למשתמשי מיקרוסופט אדג' בלבד, בתקווה שהבלעדיות תסייע לצמיחה של הדפדפן המדשדש, אבל החל מאוגוסט ניתן לגשת אליו גם באמצעות דפדפנים אחרים כמו כרום וספארי.

Copilot הוא אולי לא צ'אטבוט פופולרי או מדובר במיוחד, אבל כרגע מדובר באופציה היחידה ליהנות מהתכונות המתקדמות של GPT-4 בחינם. בנוסף, הוא תומך בתוספים (Plugins), שיכולים לסייע לכם להזמין חופשה או שולחן במסעדה, להשוות מחירים של מוצרים ואפילו ליצור מוזיקה באמצעות תיאור טקסטואלי.

אחד היתרונות הגדולים של Copilot על פני הגרסה החינמית של ChatGPT הוא היכולת לחפש מידע עדכני באינטרנט (באמצעות מנוע החיפוש בינג, כמובן) ובל נשכח שמדובר באחד המקומות היחידים ברשת שבהם אפשר להשתמש בחינם ב-DALL-E3, מחולל התמונות החדש של OpenAI.

כמו צ'אטבוטים אחרים, גם ל-Copilot יש יכולות מולטי-מודאליות וניתן להעלות אליו תמונות ולבקש ממנו להסביר אותן או לכתוב טקסט שמבוסס עליהן. הוא מציע גם שליטה באופי התוצרים שתקבלו, כאשר בתחילת השיחה ניתן לבחור בין שלושה סגנונות - יצירתי, מאוזן ומדויק. חיסרון בולט: התשובות של Copilot נוטות להיות קצרות יותר מאלה של ChatGPT וצ'אטבוטים אחרים.לאתר Copilot

לאחרונה השיקה מיקרוסופט גרסת פרו שמשלבת את היכולות של Copilot בתוכנות וורד, אאוטלוק, פאוורפוינט ועוד, ומאפשרת למשתמשים ליצור צ'אטבוטים מותאמים אישית, בדומה ל-GPTs של OpenAI. המחיר: 20 דולר לחודש.

קראו עוד

פי: מישהו מטפל בכם

פי (Pi) של חברת Inflection הוא מוצר יוצא דופן בעולם הצ'אטבוטים. כמו מתחריו, גם הוא יכול לחבר עבורכם שירים וסיפורים, לכתוב מתכון לעוגת יום הולדת וליצור רשימה של ראשי ממשלת ישראל לדורותיהם, אבל זאת לא המטרה העיקרית שלו: פי (ראשי תיבות של Personal Intelligence) תוכנן להיות חבר דיגיטלי, כזה שמקשיב לכם, מביע תמיכה ומספק עצות ידידותיות.

אפשר להתייעץ עם פי לקראת החלטה חשובה שאתם צריכים לקבל, לשוחח איתו על בעיות בעבודה, לתרגל מיינדפולנס, לעשות סיעור מוחות או להתאמן לקראת שיחה חשובה. התוצאות מרשימות מאוד וניכר שפי עבר תהליך אימון יסודי מאוד שהכין אותו לכל המשימות האלה. החדשות הרעות הן שכרגע לא ניתן לשוחח איתו בעברית.

הרוח החיה מאחורי Inflection הוא המנכ"ל והמייסד השותף מוסטפא סולימאן, אחד ממייסדי חברת הבינה המלאכותית הבריטית דיפמיינד, שנרכשה לפני עשור על ידי גוגל. סולימאן הצטרף לגוגל בשנת 2019 כסגן נשיא למדיניות ומוצרי בינה מלאכותית וכמו בכירים אחרים בחברה, גם הוא היה מתוסכל מהגישה ההססנית של החברה בנוגע להשקת מוצרים מבוססי AI, מה שהוביל לפרישתו בתחילת 2022.

Inflection גייסה עד כה יותר מ-1.5 מיליארד דולר ממשקיעים כמו מייסד מיקרוסופט ביל גייטס, מנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט, מייסד לינקדאין ריד הופמן וענקית השבבים אנבידיה. החברה בונה היום את אשכול שבבי ה-AI הגדול ביותר בעולם, שיכלול 22 אלף שבבי H100 של אנבידיה - מאמץ שמרמז על כך שפי הוא רק ההתחלה של משהו הרבה יותר גדול.

קראו עוד

קלוד: האופציה הבטוחה

עם הגב הפיננסי של ענקיות כמו אמזון וגוגל וכמה מהטאלנטים הבולטים בתחום הבינה המלאכותית, חברת אנתרופיק מסתמנת כאחת היריבות המשמעותיות ביותר של OpenAI. החברה הוקמה ב-2021 על ידי בכירים לשעבר ב-OpenAI שהרגישו שהחברה הולכת לכיוון מסחרי מדי, ולפי כתבת פרופיל שפורסמה ביולי ב"ניו יורק טיימס" עובדיה אובססיביים לנושא הבטיחות וחוששים שיום אחד בינה מלאכותית תגרום לנזק משמעותי.

החשש הזה לא מנע את ההשקה של הצ'אטבוט קלוד, אבל כן גרם לכמה עיכובים בדרך.

אנתרופיק הכריזה על קלוד במרץ, פתחה אותו לשימוש בארה"ב ובבריטניה ביולי והחל מאוקטובר הוא זמין גם למשתמשים בישראל ובעשרות מדינות נוספות. אחד המאפיינים הבולטים שלו הוא ההתבססות על "חוקה" - שורה של עקרונות שהוא חייב לפעול לפיהם. זאת הסיבה, אומרים באנתרופיק, שהסיכוי שתיתקלו בתשובות פוגעניות או מסוכנות נמוך יותר בהשוואה לצ'אטבוטים אחרים.

הבעיה היא שההגנות שהופכות את קלוד ליותר בטוח הופכות אותו גם לפחות מועיל. בהשוואה למודלים אחרים, קלוד פחות נוטה להסכים לשחק דמות מסוימת (למשל "מומחה למדיה חברתית" או "מנהל משאבי אנוש בחברה גדולה") על מנת לסייע לכם בתחום ספציפי שבו אתם זקוקים לעזרה.

לקלוד יש "חלון קונטקסט" גדול שמאפשר לו לספק תשובות ארוכות יותר בהשוואה לצ'אטבוטים אחרים, אבל התשובות האלה עלולות לסבול מחוסר מיקוד. הוא לא מסוגל לחפש מידע עדכני באינטרנט ותהליך האימון שלו הסתיים בסוף 2022, כך שהוא לא יודע דבר על מה שקרה במהלך 2023 (וקרו לא מעט דברים, כידוע). מצד שני, הגרסה החינמית של ChatGPT מעודכנת עד לסוף 2021 בלבד, כך שיש פער של שנה לטובתו של קלוד.

בנוסף, למרות שהעברית של קלוד מרשימה למדי, כאשר התכתבנו איתו בשפת הקודש נתקלנו בכמות מטרידה מאוד של הזיות - תשובות מומצאות לחלוטין. אין לו גם יכולות מולטי-מודאליות, זאת אומרת יכולת לעבד וליצור מידע שאינו טקסטואלי, והכישורים שלו בכתיבת קוד נחשבים לנחותים בהשוואה למודלים אחרים.

גם לקלוד, כמו ל-ChatGPT, יש שירות בתשלום ("קלוד פרו") שמיועד למשתמשים כבדים ועולה 20 דולר לחודש. הוא מקנה למשתמשים גישה מועדפת בזמני עומס על השרתים, מכסת שימוש גדולה פי חמישה לעומת הגרסה החינמית וגישה מוקדמת לפי'צ'רים מתקדמים. רק שנכון לעכשיו, אין ממש כאלה.

קראו עוד

Character.ai: להיכנס לדמות

אם ChatGPT ובארד הם צ'אטבוטים לכל מטרה ופי פשוט רוצה להיות שם בשבילכם, ל-Character.ai יש משימה אחרת לחלוטין: להכניס קצת פאן לחיים שלכם. הפלטפורמה של Character.ai כוללת מאות אם לא אלפי צ'אטבוטים - מגרסאות AI של אנשים מפורסמים כמו אילון מאסק ובילי אייליש, דרך דמויות בדיוניות כמו באטמן ובוב ספוג ועד לעוזרים אישיים שימליצו לכם על ספרים, יסייעו לכם למצוא יעד לחופשה או יכינו אתכם לריאיון עבודה. רוצים לבנות צ'אטבוט מותאם אישית משלכם? גם זה אפשרי.

Character.ai הוקמה על ידי נועם שזיר ודניאל פרייטס, גם הם יוצאי גוגל שהיו מתוסכלים מחוסר הרצון של ענקית הטכנולוגיה להוציא לשוק מוצרים מבוססי בינה מלאכותית. שזיר הוא אחד משמונת החוקרים שעומדים מאחורי מודל הטרנספורמר שסלל את הדרך לצ'אטבוטים של ימינו. "מסתבר שזה די קשה להשיק מוצרים בחברות גדולות", הסביר בעבר לפייננשל טיימס, "סטארטאפים יכולים לזוז מהר יותר".

גם ל-Character.ai יש תוכנית פרימיום למשתמשים כבדים, c.ai+, שתמורת 10 דולר בחודש מקנה למנויים גישה מוקדמת לפיצ'רים חדשים, זמינות גבוהה יותר וזמני תגובה קצרים יותר.

קראו עוד

גרוק: הצ'אטבוט החצוף

הצ'אטבוט החדש ביותר ברשימה. גרוק הושק באוקטובר על ידי xAI, חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק, והוא זמין בינתיים אך ורק למשתמשי X פרימיום פלוס - שירות בתשלום של הרשת החברתית שנקראה פעם טוויטר, שעולה 16 דולר בחודש.

מאסק, שנמנה על מייסדי OpenAI אך פרש ממנה ב-2018, הקים את xAI מתוך מטרה שאפתנית "להבין את טבעו של היקום". המוצר הראשון של החברה הוא צ'אטבוט סרקסטי עם לשון מושחזת שיענה על שאלות שצ'אטבוטים אחרים יסרבו להשיב עליהן ויסתלבט עליכם אם תבקשו ממנו דברים אסורים כמו מתכון להכנת קוקאין.

המילה גרוק הופיעה לראשונה בספר המדע הבדיוני של רוברט היינלין "גר בארץ נוכרייה" (1961) ומשמעותה להבין משהו לעומק מתוך הזדהות או אמפתיה. עם זאת, לפי xAI הצ'אטבוט נוצר בהשראת ספר מדע בדיוני אחר - "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" (1979) של דאגלס אדמס, אחד הספרים האהובים על מאסק.

לפי מאסק, היתרון המרכזי של גרוק על פני המתחרים הוא גישה למידע עדכני באמצעות X. לאור העובדה שהפלטפורמה הפכה לכר פורה לגזענות, אנטישמיות, דיסאינפורמציה, פייק ניוז ותוכן רעיל מאז שנרכשה על ידי המיליארדר, עדיין לא ברור אם אכן מדובר ביתרון או שמא בחיסרון משמעותי.

קראו עוד

 כתיבה ועריכה: יובל מן | עיצוב ובנייה: ליטל ברני, רני ברגר, דניאל קורזינר | תודה לאלירן בן-חיים, מדען נתונים ב-AT&T, על הסיוע בהכנת הפרויקט